Как написах бакалавърската си дипломната работа и защитих с отличие? Съвети, образец за документацията | ТУ-София - филиал Пловдив | ФЕА | КСТ

 Дипломна работа

/бакалавър/

 База данни и WEB-базирана информационна система
за "Електронен протокол" в Техническия университет София


Съдържание на статията:

  1. Как избрах моето дипломно задание?
  2. Преди да започна проектирането, извърших някои важни административни процедури, без които не може.
  3. Срещи с дипломантите.
  4. След като напишете успешно документацията си, е време за рецензия.
  5. Дипломни защити - подготовката.
  6. Дипломни защити - денят на истината.
  7. Съвети за проектиране на дипломната работа и за успешната й защитата.
  8. ОБРАЗЕЦ - дипломна работа ТУ-София-филиал Пловдив, специалност КСТ
  9. Видео

Минават неусетно 4-те години от бакалавърската степен и изведнъж идва време за проектиране на дипломна работа

Това е нещо ново, а информацията относно нея е доста малко

Започва едно чудене, ровене из интернет, питане на съкурсници дали някой е разбрал нещо, което може да ти е от помощ.  

Е, в тази статия реших да опиша моя път от дипломното ми проектиране, да ви дам някои ключови моменти и съвети и да ви предоставя отличен образец, по който може да работите, за да напишете документацията си - нещо, което трудно се намира


Ще започна с това как избрах моето дипломно задание?


Отговорът си дадох като се замислих над следните факти. Исках да направя приложение, което:

  • Ще ме научи на нови неща, които биха били интересни за мен, както и полезни за развитието ми в кариерата.
  • Ще извършва дейност, която да улеснява хората в дадена сфера.
  • Ще е близко до моите умения, за да мога да стъпя на някаква основа и да се справя със проектирането.
След като си поставих целите, реших да проектирам WEB-базирана система. Това е насока, която ми е интересна, искам да науча, а и по това време работих във фирма, която разработва WEB-приложение. Накратко, това би ме научило на полезни неща, които мога да използвам в работата си.

След това помислих на кого мога да помогна. Зароди ми се идея за студентска система. Имах някои виждания, които след обсъждането с дипломния ми ръководител, стигнаха до извода за система, която да помага записването на студентите за изпити и издаването на протоколи, в които да се нанасят оценките им. Звучеше ми супер като идея, освен това бе и за нашия университет.

Последната точка, която обмислих е с какви технологии мога да работя. Вече имах познания в SQL Server, който избрах за бази данни. Имах и бегли познания във C# за сървърната част, както и HTML за клиентската. Оставаше ми да избера с какво да направя дизайна и да управлявам клиентската логика - избрах стандартните CSS и JavaScript. 

Имах план, обсъдих ги с ръководителя си и той бе съгласен. 

Оттук нататък беше мой ред - да се запозная с различни неща като:
  • Как въобще работят WEB-приложенията?
  • Как комуникират технологиите, които съм избрал, помежду си?
  • Да проуча някои важни синтактически конструкции.
  • И след техническото запознаване да изградя план за действие, който да ме насочва в проектирането.

Преди да започна проектирането, извърших някои важни административни процедури, без които не може 

  1. Разбира се, както казах по-рано, избрах си дипломен ръководител, с който обсъдих идеята си, за да прецени дали може да ме вземе като дипломант.
  2. Следващата стъпка бе да изготвим документа с дипломното задание, който да подам в канцеларията.
    1. Документът се подава и се чака одобрение от факултетен съвет на избраната тема. След одобрението спокойно може да се започне работа, като сте сигурни, че това ще е наистина вашата тема. Имайте предвид, че заданието има срок на валидност от 1 година и ако поради някаква причина изтече, то трябва да бъде подновено.
Щом заданието ми бе одобрено, стартирах своето проектиране.

Започнах с:
  •  Обмислянето на базата данни, 
    • нейният дизайн, 
    • какви обработки на данни ще има. 
  • После си представих дизайна на приложението, 
    • какви страници ще има, 
    • функционалности
    • улеснения за хората, които ще го използват. 
  • Заедно с това обмислях и как сървърната част ще извършва тези функционалности по най-добрия начин, който мога да предоставя. 

Така процесът на работа течеше...

Срещи с дипломантите

По времето на разработката, всеки дипломант има право да се среща с ръководителя си и да обсъжда напредъка си, както и въпроси, които се пораждат у него. 

Уговаря се среща, на която най-добре да отидете с нещо ново направено и реални въпроси, а не да очаквате ръководителят да ви направи дипломната работа. Не забравяйте, че той е ръководител и ви направлява да не излизате от релси, но не и да напише дипломната ви работа. Ето затова е добре да взимате теми и да използвате технологии, които са по силите ви.

След всяка среща, аз записвах най-важните неща, които ръководителят ми препоръчва да променя. Така систематизирах задачите си и се справях по-лесно.

Щом вече бях готов с приложението, ръководителят ми даде насоки как да направя своята документация - нещо, което определено е спънка за някои хора, тъй като не всеки е добър в писането, а и друг основен проблем е, че няма точна и ясна дефинирана структура на дипломната работа и ти започваш да се чудиш:
  • Ами това как ? 
  • Тук дали това е правилно написано? 
  • Дали не е излишно? 
  • и т.н.
Ето затова реших освен със споделянето на моя опит, да ви предоставя ОБРАЗЕЦ, който е изцяло спрямо моята документация, с която успях да защитя дипломната си работа с отличие и бе харесана доста от комисията, както и от рецензента и ръководителя.

Може да свалите образецът оттук:

След като напишете успешно документацията си, е време за рецензия

Трябва да изпратите документацията си на избраният от ръководителя рецензент. Рецензентът се грижи за проверката на документаията ви и поставянето на оценка, както и няколко въпроса относно заданието ви. Затова погрижете се преди да изпратите документацията си, то тя да е максимално добре издържана. Оценката от рецензията е също важна за крайната ви оценка на дипломната защита.

Рецензията се предава в канцеларията от рецензентът, а до тогава трябва да е предадена и вашата документация в хартиен вид. Изискванията за разпечатването й са да е едностранно и обвързано със спирала. По-подробна информация ще ви предостави ръководителят.

Когато предадете документацията и рецензията, то вече е време да ви насрочат дата за дипломна защита - обикновено първата най-близка свободна дата ще е ваша.


Дипломни защити - подготовката


За да се подготвите добре за дипломната си защита е добре да имате добри насоки от ръководителя си. Ако той не успее да ви даде подходящите такива, то определено ще се чудите как се случват нещата.

Преди всичко, според мен добра идея е да посетите някои дипломни защити на други хора, за да видите как протичат в реално време. Дипломните защити са отворени за всички, така че от вас се иска само свободно време и желание, за да ги посетите. 

Следващата стъпка е ръководителят ви да даде добри насоки за конкретното задание, което имте. Определено важен момент е и подкрепата на този човек, тъй като това допълнително ви вдъхва увереност и самочувствие.

Моят ръководител определено притежаваше всички добри качества за перфектна подготовка.

Без никакви съмнения смятам, че неговите дипломанти са едни от най-добре представящите се като методика на изложението

Ключови моменти, които той ми даде бяха:
  • Преди всичко - по-малко притеснение.
  • По-кратка презентационна част и по-голямо внимание на показването на това как функционира приложението - имам предвид не просто да го покажете, че работи и да го презентирате сякаш ще го продавате, а като бъдещ инженер да покажете как работят неговите механизми - покажете код, обяснете го, покажете базата си данни и как се записват данните там - комисията се интересува от това. Ще ставате инженер, а не маркетинг специалист, все пак.
  • Презентацията да е около 5 - 6 слайда без да има много текст по тях, а най-важните точки, по които ще се говори.
  • Да НЕ се чете от презентацията, а да се говори със свободни думи.
  • Да се създаде диалог с комисията, за да може да не им е скучно, а да се ангажира и тяхното внимание.
Добре е след като помислите над тези точки да презентирате дипломната си работа пред някого. Така ще успеете да видите дали се вмъквате във времето от 10 минути. Освен това ще се пречупите да говорите пред публика, защото не забравяйте, че на защитите има комися от 5 човека, всички дипломанти, планирани за защита, както и гости.

Аз лично говорих няколко пъти, в които пусках таймер и запис на гласа си и така после анализирах къде се бавя, къде се разтягам във думите и какво мога да махна от речта си. Разбира се ще има и хора, които ще се чудят какво да кажат. Но именно чрез този анализ, ще можете да добавите или отнемете това, което не ви допада.

Не забравяйте и това да се абстрахирате от моментът, че говорите пред титулувана комисия, която се очаква да разбира повече от вас. Това не трябва да ви спира. Никой не е там, за да си мери знанията, въпросът е да защитите това, което сте направили и да НЕ се поддавате на уловките, които със сигурност ще ви заложат като въпроси.


Дипломни защити - денят на истината


Обикновено има по 12-14 дипломанти за един ден. Има насрочен час, в който е добре да присъствате. Може да присъствате на защитите на всички, а може и да изчакате отвън на залата. Според мен добра идея е да сте там, за да видите как протича изпитването в конкретния ден.

Има списък, с ред на дипломантите, по който комисията изпитва. Тук е моментът да споделя, че един или два дена преди защитите тези списъци са достъпни за всеки, тъй като се изнасят пред канцеларията във 2 корпус на ТУ-София, филиал Пловдив. Така може да се запознаете с участниците, кой по ред сте, както и комисията, която ще ви изпитва - определено полезна информация, преди всичко за психологическата ви настройка.

Щом дойде денят и вече сте там, определено има напрежение и притеснение. Нормално е, но колкото повече сте спокойни, толкова по-добре ще е за вас. Комисията не изпитва за първи път. Щом ви усети, че се притеснявате, определено ще знае, че може да ви пуска уловки като въпроси и да ви върти през неща, през които може да се объркате сами. 

За да изнесете вашата защита ви се дават 10 минути за говорене и около 5 минути за въпроси от комисията. Определено е притеснително да излезеш пред хора и да говориш. Но няма как, това е изискването, през което трябва да преминеш. Както моят ръководител казваше: "15 минути срам - цял живот инженер". И всъщност е прав, често си го повтарях.

Когато излязох на дъската, свързах лаптопа си, и щом ми позволиха да започна, стартирах презентацията си.

Следвах моделът, който ми бе препоръчан като наблягах на функционалностите, показвах кода на приложението, на базата. Бях подбрал някои основни моменти, които смятах за важни.

Лично при мен въпросите започнаха още по средата на презентацията. Всъщност, получи се добре, тъй като започна точно един диалог, който бях предизвикал у комисията. Така чрез въпросите и отговорите ми, успявах да представя и технологичните части на приложението. 

Ключов момент, за който съветвам всички е, ако ви питат нещо ЗАЩО е направено еди как си, а не по друг начин? То НЕ се опитвайте да се напаснете спрямо комисията. Идеята е да защитите вашата теза, да покажете вашите доводи защо сте избрали този подход. Това иска комисията - да види, че сте избрали това техническо решение, на база на някакви мотиви, било то добри или не толкова добри.

Много мои колеги се опитваха едва ли не да се оправдават защо не е направено по начин, който комисията иска. Не е желателно това. Тези колеги бяха с по-ниски оценки и се виждаше, че нямат ясна защита на тезата си. 

След като направихме този приятен диалог, по време на който между другото имаше и леки шеги, които разведриха обстановката, ми бе предоставена възможността да завърша презентацията си и да кажа някои заключителни неща. След тях въпроси не следваха, тъй като по време на дискусията те бяха ги задали.

Всичко приключи! Време бе да изчакам оценката си - едно мъчително нещо.

Ако си сред първите по ред или дори тези по средата, то ти остават няколко часа в чакане на оценката. Така беше и при мен. Всичко приключи рано и трябваше да чакам около 2 часа и половина. През това време може да ходите навън, на кафе, където искате, но трябва да се върнете, за да ви съобщят крайните резултати.

Напрежението бе голямо тогава. Знаех, че вече всичко е минало, но докато не чуех последната дума, нямаше как да съм напълно спокоен.

Когато дойде време за оценки - нареждат ви в една права линия и започват по ред на номерата да казват оценките. 

Разбира се, когато дойде моят ред, и ми съобщиха отличната оценка - една от малкото сред дипломантите от онзи ден - определено изпитах удовлетворение от труда си и защитата си. Бяха изминали около 6 месеца в труд и чакане за дата, които накрая си струваха.


Вече бях Инженер Батинов!


Изказвам големи благодарности на моя дипломен ръководител - Доц. д-р. инж. Велко Илчев, без чиито напътствия нямаше да се справя така добре. Той определено ми вдъхна доверие, даде ми според мен най-правилните напътствия и се отнесе с изключителен професионализъм по време на всичките ни срещи. 


Не на последно място, ще ви обобщя някои от моите ключови съвети, които смятам, че ми помогнаха за дипломното проектиране и дипломната защита.


  1. Помислете над това какви технологии умеете добре или поне имате основни познания и каква тема може да направите, която да е подходяща за дипломен проект.
  2. Не чакайте на вашия ръководител да ви направи приложението. Това е ваша отговорност, а и ще ви научи на полезни неща, като организация, нови познания на технологии и в крайна сметка ще сте горди, че сте направили нещо сами.
  3. Изберете подходящ дипломен ръководител - човек, който има познания по избраната технология и тема и с който намирате общ език.
  4. Ходете на дипломни защити - за да видите как протичат защитите, да си изградите впечатления и план за действие.
  5. Бъдете организирани
    1. Водете си задачи, 
    2. Направете план за действие, 
    3. Водете си записки при дипломните срещи, за да избегнете хаоса и да стигнете до крайната цел по-лесно.
  6. Начертайте целите - за да може да видите къде сте силни и къде трябва да направите повече проучвания, за да се справите успешно.
  7. Правете всичко сами, за да може да сте уверени на въпросите. Разбира се не е лошо да потърсите помощ и насоки, но е добре да вникнете в това, с което са ви помогнали. Все пак това е инвестиция и за вас самите.
  8. Записвайте си всички въпроси, които ви идват наум и питайте по време на срещите! По-добре да имате отговор на тях преди защитата.
  9. Подгответе добре речта си. Планирайте времето си. Запишете се, за да анализирате записа си и да откриете слабите и силните си страни.
  10. Говорете я пред близки, познати, а защо не и пред непознати - все едно сте пред комисията. Просто тренирайте, за да преодолеете бариерата да говорите пред публика.
  11. Когато говорите пред публика, гледайте в тях - това ще създаде усещане, че говорите на публиката или комисията. Неприятно е говорещият да гледа в тавана или в земята - това е неуважително и публиката започва да губи интерес.
  12. Показвайте техническата функционалност, кода на приложението, как комуникират модулите - ще ставате инженери. В Техническия Университет не се интересуват дали можете да продавате приложението. Презентации от типа - да покажем колко е красив дизайнът и как работи, без да покажем как функционира кодът или комуникацията между модулите, НЕ представлява голям интерес за комисията.
  13. Не вярвайте на слуховете, че WEB-приложения не се толерират и се пишат ниски оценки. Аз защитих с Отличен! Както и други колеги.
  14. По време на речта се опитайте да не се притеснявате и да се концентрирате върху нещата, които сте подготвили. Ще създадете у комисията увереност в нещата, които сте направили.
  15. Защитавайте тезата си! Комисията иска да види защо сте избрали даден подход, технология или функционалност. Колкото по-добре защитите тезата си, толкова по-доволна ще е комисията.
  16. Не се поддавайте на уловките - бъдете уверени докрай в тезата си. Важно е да отстоявате свършената от вас работа.
  17. Вместо да чакате след защитата си, излезте на въздух, за чай или кафе, говорете с колеги, разсейте се максимално, за да минава по-бързо времето.
  18. След като защитите успешно - дайте си заслужена почивка и отпразнувайте повода - все пак вече сте Инженер, а това не е малко постижение! 

Това е от мен! Успех на всички бъдещи Инженери! Дерзайте!

Тук оставям линкове, от които може да си свалите образец за документация, който бе одобрен с похвали от ръководителя ми, както и от рецензента и комисията. Във втория линк може да намерите някои полезни съвети по документацията, а в третия може да видите пълната ми документация:



Може да прегледате видеото, за да видите как приложението функционира в действие.

Приятно гледане!





...Поставянето на цели е първата стъпка към постигането им...
Инж. Р. Батинов

Коментари

Популярни публикации от този блог

Restaurant Booking Admin Panel | Мои Проекти

Restaurant Online Booking Web Application | Мои Проекти